TREKTOCHT LAPLAND
Algemeen
English version 

Abisko

De uiterste noordwesthoek van Zweden was lange tijd alleen per trein bereikbaar. Nu ligt er naast de spoorlijn een goed aangelegde weg. De spoorlijn, Riksgränsbanan, loopt van Kiruna naar Narvik in Noorwegen. AbiskoAbisko & Lapporten ligt 1,5 uur rijden van Kiruna. De spoorlijn loopt lange de zuidelijke oever van het 70km lange Torneträsk. Het tussen sneeuwbedekt bergen gelegen meer zou het mooiste van Zweden zijn.
Abisko bestaat uit twee delen: het ‘dorp' en het Turiststation. Abisko-dorp is niets meer dan een gehucht van enkele huizen, een school, een spoorweghalte (Abisko-Östra) en het natuurwetenschappelijk station. Twee km naar het westen nabij de kloof van de rivier Abiskojokk ligt Abisko Turiststation het grootste bergstation van STF, eigenlijk een volwaardig hotel. U kunt er in een stuga met zelfverzorging logeren ofwel in het hoger gelegen permanent tentenkamp Abisko Camp. Het Turiststation ligt in Het Abisko National Park dat in het zuidoosten begrensd wordt door de Lapporten – de poort der Lappen – waardoor de route van de rendiertrek voert. Deze U-vormige doorgang, het herkenningspunt van Abisko, ligt tussen de toppen van de Nissontjårro (1745m) en de Tjuonjatjåkko (1562m). Het beschermde landschap bestaat uit subalpien bergland begroeid met berken en alpine bergland bedekt met dwergwilgen en –berken, daarboven alpenweiden en steenvelden. Hier begint ook het bekende Kungsled.


Björkliden

Negen km westelijker ligt Björkliden dat zijn naam dankt aan de berkenbomen.


VássejávriRiksgränsen

Één km voor de Noorse grens ligt het laatste stationnetje van de Riksgränsbanan, dat toepasselijk Riksgränsen is genoemd. Aan de oever van het kleine Vassijaure ligt het Lapplandia Sporthotell. U kunt er ook logeren in een stuga met zelfhuishouding. Het gebied is zowel in de winter als in de zomer erg in trek. Het seizoen begint er in maart en duur tot september. Tot mei/juni kunt u er skiën onder de middernachtzon.

 

 

 

 


Kiruna - Kerk

Kiruna

De Kiruna Kommun is met een oppervlakte van 20 000 km² één van de grootste gemeentes van de wereld (België 30 519 km²!). Het uitgestrekte gebied is zeer dun bevolkt: van de 24 000 inwoners wonen er 19 000 in het centrum Kiruna C. Binnen Kiruna Kommun liggen er zes Lappendorpen, waar in totaal een 700tal Lappen wonen.
140 km boven de Poolcirkel ligt het centrum Kiruna C. Het verhaal van Kiruna begint rond 1900. Toen werd het winnen van ijzererts serieus aangepakt en kwam de spoorlijn naar Narvik gereed (14 juli 1903). De mijnen van Kiruna zijn de rijkste van de wereld, sinds 1890 wordt het erts gewonnen. Grondlegger en bouwer van de stad, Kiruna kreeg stadsrechten in 1948, is de eerste directeur van de mijnbouwmaatschappij Dr.Hjalmar Lundbohm. Hij ontwikkelde niet alleen de mijn en de stad maar deed ook veel voor de Lappen. Men sprak toen over de ‘Koning de Lappen'.
Midden in de stad wordt het beeld beheerst door de hoog gelegen houten kerk (1912). De vorm is geïnspireerd door de ‘kåta'. Kiruna's modernste bouwwerk is het monumentale Stadshus (1963) met zijn vele kunstwerken en markante 45m hoge stalen klokkentoren.


Nikkaluokta

Nikkaluokta ligt 62 km ten westen van Kiruna. Het is de startplaats voor tochten naar Kebnekaise Fjällstation en verder naar het Kungsleden en het Kebnekaise-massief. Er is een Sami-kapel en een toeristisch centrum met restaurant, winkel, camping en hutten.

 

 

 

 

 

 


Kebnekaise

Tot Kiruna Kommun behoort ook het Kebnekaise-massief, waarbinnen de Sydtoppen (2117m) torent. Het 30 km² grote massief oogt met zijn wilde wanden en diepe dalen vanuit de verte zeer indrukwekkend. Er zijn 16 gletsjers. Er kan een tocht van 19km vanuit Nikkaluokta (bereikbaar per bus) naar het STF Fjällstation Kebnekaise gemaakt worden. Vanuit deze logeermogelijkheid kan er met een gids 's zomers de Sydtoppen beklommen worden. Via het 8.5km lange Östraleden (Oost-pad) of het gemakkelijkere 10km lange Västraled.

Kebnekaise


Meerdaagse voettochten

Vindt u de aanduiding ‘led' op uw pad, dan hoeft u de markeringen maar te volgen om op verkenning te gaan. Internationaal bekend is het Kungsled, het Koningspad, dat in hoogzomer door duizenden belopen wordt. Van Abisko in het hoge noorden trekt het zuidwaarts voor een tocht van 450 km naar Ammarnäs. Hoogtepunten zijn de Kebnekaise, Sarek en Stora Sjöfallet. De Padjelanta heeft zijn eigen Padjelantaled dat in 10 dagen van Kvikkjokk naar het Akkajaure in het Stora Sjöfall National Park voert.
In de uitgestrekte wildernis en bergwereld van Midden- en Noord-Zweden kan de trekker nog de sensatie beleven ver van de bewoonde wereld een ‘ontdekkingsreis' te gaan maken.
Het Zweeds berglandschap is heel anders dan bijvoorbeeld de Alpen. Het is ten eerste niet zo hoog (de hoogste berg is 2117m), de hellingen zijn meer glooiend en niet erg steil.
In Lapland heersen op een hoogte van 1000m ongeveer dezelfde omstandigheden als in de Alpen boven 2000m. Het weer kan echter wel Alpien zijn (er heerst een subarctisch klimaat) het kan +35°C zijn, maar een uur later kan het vriezen en sneeuwen. De boomgrens ligt op 800m en de sneeuwgrens op 1000m.
De bewoonde gebieden liggen veraf, berijdbare wegen zijn er niet, dus ook geen vervoermiddelen. Heel dikwijls moeten bergstromen en moerassen doorwaad worden. Het waterpeil is afhankelijk van de hoeveelheid regen die er gisteren of vandaag valt: soms komt het water tot je enkels maar soms ook tot je kruis.
Voetpaden zijn er in het gebergte bijna niet. De richting is gewoonlijk slechts aangegeven door stenen die u niet uit het oog mag verliezen. Het beroemde Kungsled is bewegwijzerd. Tussen de wegwijzers in is de route gemarkeerd door steenhopen, maar deze liggen op grote afstanden van elkaar en het pad is niet altijd makkelijk te herkennen. De Zweedse toeristenvereniging (Svenska Turistföreningen STF) bouwt bruggen om rivieren te oversteken en markeert de paden.


Voedsel

Eten tijdens een trektocht is belangrijk. De tochten voeren door vrijwel onbewoond gebied met enige bevoorrading vanuit de hutten. De hutten verkopen enkel lang houdbaar spul, vers brood is er dus niet te krijgen. Omdat de rugzak maar een beperkt volume heeft en een mens maar een beperkt aantal kilo's de berg op kan slepen moeten de maaltijden klein van volume zijn maar veel energie bevatten. Normaal voedsel bevat veel water, nou is er in Lapland aan water geen gebrek. De voedingsmiddelen die je zult meenemen zullen dus bijna geen water bevatten: muesli, oploskoffie, poedermelk, poedersoep, gevriesdroogd voedselpakjes. Het water in Lapland is gelukkig zo schoon dat het zo uit de beekjes en meren kan worden gedronken. Meer hierover op via menu-keuze Voedsel


Muggen

Iedereen die naar Lapland gaat wordt gewaarschuwd voor de muggen. Vanaf begin juli tot half augustus kunnen er erg veel muggen zijn. De meeste muggen zijn actief aan het eind van de middag en het begin van de avond. Wanneer het een beetje waait zijn al veel muggen weg. Zorg voor “mugdichte” kledij. Een gewoon T-shirt is dit niet, heb zelf 60 muggenbeten op mijn rug geteld. Een goed anti-muggenprodukt kan men best in Lapland zelf kopen. "Mot mygg US622" kan ik aanraden.


Vervoer

De afstanden in Zweden zijn groot en daardoor is het binnenlandse vliegverkeer in betekenis toegenomen. Er zijn dagelijks 2 vluchten vanuit Stockholm Arlanda naar Kiruna Flygplats door SAS.
Er rijdt ook een nachttrein vanuit Stockholm via Luleá naar Kiruna en verder naar Narvik. Deze wordt geëxploiteerd door Connex.
Zweden heeft ter aanvulling van het spoorwegnet een dicht net van buslijnen. Er zijn streekbussen, lokale bussen en langeafstandlijnen.


Overnachten

De berghutten zijn simpel tot zeer uitgebreid. Bijna alles is van hout gemaakt. De hutten wordt door een huttenwaard bemand. Deze zorgt dat alles naar behoren verloopt. Slapen gebeurt veelal in stapelbedden. De hutten zijn voorzien van een keuken met alle benodigdheden. In sommige hutten kan er eten gekocht worden. Stromend water is er niet, water wordt met een emmer uit het dichtstbijzijnde beekje gehaald. De toiletten staan los van de hut. Er is ook geen elektriciteit maar de meeste hutten hebben wel een noodtelefoon.
Soms is de hut slechts een noodonderkomen voor 2 à 3 personen (stugan).
Voor vrij kamperen zijn er in Zweden nagenoeg onbeperkte mogelijkheden: het Allemansrätten of Allemansrecht: men kan zijn tent overal opzetten (ook op privé-grond), men mag over privé-grond lopen, men mag bessen en niet-beschermde bloemen plukken. Maar men mag geen vuur aanleggen indien er kans is op verspreiden, takken breken van groeiende bomen, duidelijk afgeschermde tuinen aan huizen betreden (privacy respecteren)

Stuga Stuor-Kärpel Vistasstugan Kamp


Landkaarten

Door Lantmäteriet worden er in samenwerking met STF bergkaarten met toeristische informatie (berghutten, markeerde en niet-gemarkeerde paden) uitgeven. Deze zijn oa te verkrijgen bij Base-camp in Nijlen (www.basecamp.be).